Marloes van Boeijen, student operatieassistent

  • Mijn naam is Marloes van Boeijen, ik ben 29 jaar oud en ik ben eind 3e-jaars leerling van de CZO opleiding tot operatieassistent. Na mijn middelbare school heb ik lang & vaak getwijfeld of ik de juiste VWO vakken moest afronden om me in te schrijven voor geneeskunde maar ik heb uiteindelijk nooit de stap genomen. En toen kwam ik een keer in gesprek met een operatieassistent en zij vertelde mij over de opleiding en de werkzaamheden die erbij hoorden. Ik was gelijk enthousiast en ben me gaan verdiepen in de opleiding en de opleidingsplekken. Het werken als operatieassistent is heel heel erg leuk om te doen! Wat ik er leuk aan vind is dat het zowel een doe als een denk baan is. Je bent lekker praktisch bezig, spullen halen, apparatuur klaarzetten en aansluiten, steriel aankleden, tafels opdekken, instrumenteren, omlopen en ga zo door. Maar wat me ook aantrekt is dat je ook moet nadenken over wat je aan het doen bent. Je krijgt tijdens de opleiding veel medische theorie die ik erg interessant vond en je goed helpt bij het instrumenteren. De anatomie die je normaal vanaf plaatjes ziet, zie je tijdens je werk in real-life. Het is erg belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent, maar dit leer je ook allemaal tijdens de opleiding. Wat ik minder leuk vind is dat je altijd binnen zit, gelukkig hebben wij in het Diakonessenhuis ramen op de OK zodat je wel lekker naar buiten kan kijken. Als je een praktische baan zoekt en je vindt de menselijk lichaam interessant dan is dit de baan die je zoekt! Wat ook heel handig is, is dat je werken en leren combineert en je vanaf het begin al een vergoeding krijgt. Dit maakt het makkelijker voor mensen die al aan een salaris gewend zijn.

    Marloes van BoeijenStudent operatieassistent

Vind mij ook op social media

Anne Beers, student operatieassistent

  • Ik ben Anne, 30 jaar en kom uit Beverwijk. In september 2017 ben ik gestart met de opleiding operatieassistent in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Na mijn HAVO ben ik gestart met de opleiding voor verpleegkundig in het VUmc. Ik heb mijn propedeuse hier behaald. Toen mijn eerste dochter geboren werd heb ik de keuze gemaakt tijdelijk te stoppen met de opleiding tot verpleegkundige. Een jaar later ben ik in een flebologisch centrum terecht gekomen in Bussum, de U-Clinic. Ik heb hier veel assisterend werk gedaan en vond dit zo leuk dat ik dit ben blijven doen. Na 6 jaar heb ik de keuze gemaakt om toch weer een opleiding te gaan volgen, de stap naar operatieassistent was een logisch vervolg. Het leuke aan het opleiding is dat het een combinatie van werken en leren is. Ik zit nu in het tweede jaar wat betekend dat schoolperiodes aanzienlijk minder zijn dan het eerste jaar. Het zijn telkens blokken van 2 a 3 weken dat je op school zit. De rest van de tijd ben je aan het werk op de OK. Hier ben je echt een onderdeel van het team waarin je je verantwoordelijkheden en taken hebt. Ik sta elke dag bij een ander specialisme. Hierdoor leer en zie je veel. Het is geen vak waarin het altijd precies zo gaat als in de boeken, het vereist eigen inzicht, dat maakt het ook leuk. Het werken in het RKZ bevalt mij erg goed. Het contact met de collega's en chirurgen is laagdrempelig en iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Werken als operatieassistent is alles behalve saai. Ik krijg vaak te horen dat men denkt dat het niet meer is dan een tangetje aan geven aan de chirurg, maar dit is in de praktijk absoluut niet het geval. Je kunt veel uitdaging halen uit het werk en uit jezelf. Zo kun je proberen om de gedachte van de chirurg te lezen: vooruit denken en weten wat de volgende stap is bij een operatie. Daarnaast zijn er diverse operaties waar je mag assisteren, de rechterhand van de chirurg zijn. Je moet goed kunnen samenwerken, soms zijn er veel mensen op de OK te vinden. Als operatieassistent moet je praktisch en technisch kunnen denken.

    Anne BeersStudent operatieassistent

Vind mij ook op social media

Erika van der Hart, student operatieassistent

  • Hoihoi, mijn naam is Erika van der Hart, 20 jaar. Ik ben tweedejaars leerling operatieassistent en woon in Zeeland. Ik werk daar in het Admiraal de Ruijter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen. Na de middelbare school ben ik de opleiding tot docent Nederlands gaan volgen, maar dat paste niet bij me. Ik wilde iets voor mensen betekenen, meer uitdaging en een beroep waar je nooit uitgeleerd bent. In een tussenjaar ben ik op zoek gegaan naar iets dat me echt leuk leek en (na een lange zoektocht) kwam ik bij operatieassistent uit. Tijdens de meeloopdag was ik direct om. Dit wilde ik, dit zag ik mezelf wel doen in de toekomst. In de eerste weken van mijn opleiding was ik overdonderd door alles wat op me af kwam en stelde ik mezelf de vraag: ‘hoe ga ik dit ooit allemaal leren?’. Toch bleek het allemaal goed te komen en zit ik nu alweer in module 5 van de 8 modules. Het leukste aan de opleiding vind ik de afwisseling tussen school en de praktijk. Alles wat je leert, kun je bijna direct toepassen in de praktijk. De dingen waar je in de praktijk moeite mee hebt, kun je meenemen naar school en extra aandacht aan besteden door bijvoorbeeld intervisie. Het motiveert me erg dat je merkt dat je veel leert en iedere periode vooruit gaat en steeds meer kunt. De minder leuke kanten van de opleiding zijn dat de schoolperiodes erg druk zijn en dat er heel veel theorie in een korte tijd zit. Dat maakt het soms onoverzichtelijk. Als je overweegt om de opleiding te gaan doen, ga ervoor! Het is zeker de moeite waard. Ik zou je aanraden om vooraf te vragen om een of twee meeloopdagen te mogen doen, dan krijg je een beeld van de taken. Ook zijn er op YouTube veel filmpjes te vinden over het vak!

    Erika van der Hartstudent operatieassistent

Vind mij ook op social media