Wij zijn Martijn en Ingrid

Hij anesthesiemedewerker en zij operatieassistent

Wij werken sinds 1998 op de OK, hebben elkaar daar ook ontmoet en zijn nog steeds een setje. Nu ruim 20 jaar later werken we nog steeds met veel plezier op de OK. Wij delen onze ervaringen over het mooie werk op de OK omdat wij vinden dat het werken op de OK meer positieve aandacht verdient!

Over Ingrid

“Oh, dus dan geef jij het mes aan de chirurg?” Een opmerking die ik al heel vaak heb gehoord wanneer ik vertel dat ik operatieassistent ben. Ehhh ja, dat doe ik, maar dat gelukkig niet alleen.

Want operatieassistent is zo’n ontzettend veelzijdig beroep. De ene dag sta je totale heupprotheses in te brengen bij de orthopedie, de volgende dag liesbreuken te verhelpen bij de algemene chirurgie. Daarnaast heb je verschillende taken, zoals het omlopen, assisteren en instrumenteren bij een operatie.

Het is deze afwisseling wat mij nog steeds zo aantrekt in mijn beroep. En dat al meer dan 20 jaar. Na mijn middelbare school heb ik het praktijkgedeelte van de opleiding tot operatieassistent gevolgd in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, en de theorie aan het Albeda College in Rotterdam. Vervolgens heb ik in diverse ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra gewerkt, en momenteel werk ik als zelfstandige operatieassistent (zzp-er).

Het geeft mijn iedere keer weer zoveel voldoening wanneer je met het hele team een operatie tot een goed einde hebt gebracht. Ook de spanning die een spoedoperatie met zich meebrengt is moeilijk uit te leggen, maar reken maar dat het een adrenalinestoot tot gevolg heeft.

De wereld van de ok is voor velen een wereld achter gesloten deuren. Ik wil deze deuren graag op een kier zetten, zodat jullie mee kunnen kijken in mijn wereld. Kijk gerust rond op deze site en laat je inspireren door onze verhalen.

En word je zelf binnenkort geopereerd? Ik hoop dat onze informatie ervoor zorgt dat je met een geruster hart de operatiekamer in ‘stapt’.

  • Anesthesie

    In de cockpit van de OK

  • Chirurgie

    op het scherpst van de snede

  • Sedatie

    Comfort in optima forma

Over Martijn

Toen ik als 19 jarige besloot de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen dachten mijn vrienden dat ik een grap maakte. Jij de verpleging in? Ik was dan ook de enige man in de klas. Daar waren de jongens dan wel weer jaloers op, op het wassen van patienten wat minder.

Na een stage op de operatiekamers was ik verkocht. Daar wilde ik ook werken, bij de anesthesie dan met name. De combinatie van techniek en de omgang met patienten in een kwetsbare situatie sprak mij enorm aan. Na mijn diplomeren aan de HBO-V begon ik in 1999 met de anesthesieopleiding.

Wat een wereld ging er voor me open. Baby’s geboren zien worden tijdens een keizersnede en op de dezelfde dag een reanimatie meemaken op de spoedeisende hulp. De anesthesie wordt erbij betrokken als een patiënt in een kritieke toestand verkeert. In dit vak kun je echt het verschil maken. Nu 20 jaar later werk ik er nog steeds, nu met nog een extra taak erbij. Sederen. Ik ben inmiddels opgeleid tot sedationist. In dit vak sedeer ik zelfstandig (verlagen van bewustzijn) patienten die een belastend onderzoek ondergaan, bijvoorbeeld een colonscopie of een kleine gynaecologische ingreep. Dit is voor patienten zeer comfortabel en wordt enorm gewaardeerd, echt een verhoging van de kwaliteit van zorg.

Kortom, anesthesie is een prachtig vak waarin je het beste uit jezelf kunt halen en voor de patiënt het verschil kunt maken. Ik schrijf er alles over op deze website, ik hoop dat het u aanspreekt en inspireert.

Volg ons