Operatieassistent

Wie denkt aan een carrière in een ziekenhuis, denkt al gauw aan artsen en verpleegkundigen, maar je kan ook solliciteren als operatieassistent. Je komt dan in een leer-werktraject in een stimulerende omgeving, waarin methoden en technieken zich snel ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde ‘sleutelgatoperaties’ waarbij via kleine buisjes en met behulp van een 3D-camera de operatie wordt uitgevoerd. In sommige van de aangesloten opleidingsziekenhuizen staat een robot om deze minimaal invasieve techniek toe te passen. Opereren is teamwork en je werkt dan ook samen met verschillende disciplines. Het is ook heel belangrijk om goed met patiënten om te kunnen gaan. Tijdens operaties kunnen soms hectische situaties ontstaan. Het is dan noodzakelijk om goed met stress te kunnen omgaan en tegelijkertijd accuraat te blijven werken.

Bekijk hieronder een filmpje over het werken als operatieassistent

Wat doe je als operatieassistent?

Van een blindedarmoperatie tot een keizersnee en van het amputeren van een been tot een open hart operatie: als operatieassistent ben je er altijd bij. De meeste tijd breng je dan ook door op de operatiekamer (OK), waar de operaties worden uitgevoerd.

Als operatieassistent zet je voordat een operatie start de apparatuur en instrumenten klaar. Tijdens de operatie word je ingedeeld voor 1 van de 3 taken van een operatieassistent:

 • Als omloop zorg je ervoor dat alle instrumenten steriel worden aangegeven aan de instrumenterende. Daarnaast sluit je apparatuur aan en houd je de administratie bij tijdens de operatie.
 • Als instrumenterende geef je de benodigde instrumenten aan de snijdend operateur, nog voordat de operateur er om vraagt. Om dit te kunnen, moet je de operatie goed volgen en veel kennis hebben van het menselijk lichaam en de verschillende instrumenten.
 • Als assisterende mag je helpen met het opereren, bijvoorbeeld bij weefsels presenteren, hechtingen knopen en ‘mee-opereren’.

Door de verschillende taken en verantwoordelijkheden heb je veel afwisseling in je werk. Als operatieassistent zal je je niet snel vervelen en maak je elke dag weer iets nieuws mee. Stel je eens voor: een bevalling gaat niet goed en er moet met spoed een keizersnede plaatsvinden. Dan moet je als operatieassistent direct volgens de juiste richtlijnen direct kunnen handelen. Dat zorgt voor spannende momenten waarin jullie als operatieteam getest worden op jullie stressbestendigheid.

Als operatieassistent werk je met allerlei artsen samen. Denk aan een chirurg die een galblaas opereert, een orthopeed die een ingewikkelde breuk herstelt, een gynaecoloog die een keizersnede uitvoert of een KNO-arts die de amandelen van een kindje knipt. En niet te vergeten de anesthesioloog, de anesthesiemedewerker, de verpleegkundigen en de andere operatieassistenten. Je hebt dus veel contact met verschillende collega’s.

Hoe is het patiëntencontact?

Patiënten kunnen best zenuwachtig zijn voor een operatie, vooral bij binnenkomst in de operatiekamer als er een heel OK-team in operatiekleding met mutsen en mondkapjes klaarstaat. Daarom is het belangrijk dat je als operatieassistent de patiënt gerust stelt en vertelt wat er gaat gebeuren. Lang niet alle patiënten gaan onder algehele narcose. Sommige patiënten kijken zelfs via een tv-scherm mee met de operatie! Hoewel de anesthesiemedewerker tijdens de operatie het meeste contact heeft met de patiënt, is het ook aan jou om er gedurende de hele operatie alles aan te doen om de patiënt gerust te stellen.

De opleiding.

Je kunt op 3 manieren operatieassistent worden.

 • De CZO inservice opleiding operatieassistent

Hierbij kom je in dienst van een ziekenhuis (met direct salaris), waarbij je het praktische deel van de opleiding in dat ziekenhuis volgt en het theoretische deel in het opleidingscentrum dat aangesloten is bij jouw ziekenhuis. Deze opleiding is op hbo-niveau. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een diploma op NLQF-niveau 6 op zak op. Dit diploma staat niet gelijk aan een bachelordiploma, maar is wel een geldig en erkend diploma voor het vakgebied. Voor deze opleiding moet je dus solliciteren bij een algemeen of academisch ziekenhuis.

 • Bachelor Medische Hulpverlening

De vierjarige Hbo opleiding legt in de eerste twee jaar een gemeenschappelijke brede basis met onder andere theorie en praktische vaardigheden van anatomie, (patho)fysiologie, farmacologie, communicatie en verpleegkundige handelingen. In de opleiding komen de CanMEDS competenties uitgebreid aan de orde. Hierdoor is de Bachelor Medisch Hulpverlener opgeleid in onder andere:

 • vakinhoudelijk handelen
 • communicatie
 • maatschappelijk handelen
 • samenwerken
 • organisatie
 • kennis en wetenschap
 • professionaliteit

De Bachelor Medisch Hulpverlener beschikt over een brede medische basiskennis waarbij de kern telkens is het diagnosticeren en bewaken van de gezondheidstoestand van de patiënt en therapeutisch handelen. In de laatste twee jaar van de opleiding kiest de student een afstudeerrichting uit een van de verschillende keuzemogelijkheden (spoedeisende hulp, ambulancezorg, anesthesie, operatieve zorg en cardio-diagnostiek) en loopt zijn of haar stages in het werkveld van deze afstudeerrichting. In 2012 is ook de Hogeschool Rotterdam gestart met de Bacheloropleiding Medisch Hulpverlening. Kijk voor meer informatie op de website van de beroepsvereniging.

 • HBO-VT

In deze variant van de opleiding tot operatieassistent worden studenten van de HBO-V de mogelijkheid om in vier jaar tijd twee diploma’s te halen. Je wordt opgeleid tot verpleegkundige op bachelorniveau en vanaf het derde studiejaar ga je je ook specialiseren als operatieassistent. Klik hier voor meer informatie van Fontys Hogeschool.

Toelatingseisen

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel natuur & gezondheid of natuur & techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma (inservice)

Duur opleiding

Inservice opleiding: 3 jaar

Bachelor Medische Hulpverlening: 4 jaar

HBO-VT: 4 jaar (2 diploma’s)

Wat leer je?

 Je leert onder andere:

 • hoe je bij de verschillende specialismen de juiste instrumenten moet kiezen en aangeven;
 • hoe je de arts assisteert, bijvoorbeeld door het operatiegebied vrij te houden zodat hij of zij overal goed bij kan;
 • hoe je moet functioneren in een multidisciplinair team waarin alles gestroomlijnd moet lopen;
 • over de anatomie en fysiologie van het lichaam en de verschillende ziekten en trauma’s die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening komen aan bod. Dat is belangrijk, zodat je inzicht krijgt in de operatietechnieken en je leert te kunnen anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt;
 • hoe je zorgt voor de veiligheid van de patiënt en het operatieteam.

Wat ga ik verdienen? (alleen inservice opleiding)

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 4 tot 7 maanden. Tijdens de BVP ga je naar school en werk je nog niet in het ziekenhuis. Je ontvangt dan een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.270
2 € 1.420
3 € 1.611
4 € 1.792

*op basis van 36 uur

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd operatieassistent, dan word je ingeschaald in salarisschaal 55 van de CAO Ziekenhuizen op basis van 36 uur.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je als operatieassistent ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Specialiseren: bijvoorbeeld in een specifieke richting als terreindeskundige urologie, gynaecologie of hartchirurgie.
 2. Verbreden: je kunt ook praktijkopleider of docent worden.
 3. Verder leren: voor bijvoorbeeld physician assistant.

Kijk voor meer informatie op: www.volgjehart.nl

Zoek naar een opleidingscentrum bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over de opleiding?

 • Mail ons!

  contact@incisie.nl