Infuus prikken

Infuus prikken

Hoe groot de operatie ook is, de angst voor het prikken van een infuus is vaak groter. Niet bij iedereen gelukkig, maar veel mensen zien daar vaak heel erg tegenop. In veel gevallen gaat daar een vervelende ervaring aan vooraf. Van een medewerker die de patiënt als speldenkussen heeft gebruikt en na 6x prikken de moed heeft opgegeven, tot gewoon angst voor naalden zonder aanwijsbare oorzaak. Alle variaties komen voor. Vaak zijn kinderen en jong-volwassenen het meest angstig, en opvallend genoeg, patienten met veel tatoeages. Je zou zeggen dat deze laatste groep genoeg ervaring met naalden heeft.

De verpleegkundige of anesthesiemedewerker die bij u een infuusnaald gaat inbrengen is zeer ervaren en prikt vaak al velen jaren. En mocht het toch niet lukken, wat heel zelden voorkomt, dan wordt er een anesthesioloog bijgeroepen die bij uitstek ervaren is op dit gebied.

Waarom krijgt u een infuusnaald?

Iedereen patiënt die geopereerd wordt op het operatiekamercomplex krijgt een infuusnaald. Deze infuusnaald wordt gebruikt om vocht toe te dienen en om medicijnen door toe te dienen. We noemen dit in vakjargon “intraveneus”, wat “in een bloedvat” betekent. Van veel medicijnen is een orale (via de mond) en een intraveneuze variant beschikbaar. Een groot voordeel van de intraveneuze vorm is de snelheid  van inwerken, het medicijn komt immers direct in uw bloedbaan zonder eerst opgenomen te hoeven worden via de maag en darmen. Zo geven we bijvoorbeeld antibiotica en de narcosemiddelen door het infuus. Een infuus zorgt voor veilige zorg, omdat we u direct medicijnen kunnen toedienen als daar reden voor is.

Infuus bij kinderen

Kinderen die geopereerd moeten worden krijgen ook een infuus. Om het prikken minder gevoelig te maken kunt u de verpleegkundige op de kinderafdeling vragen om verdovende zalf dat op de huid aangebracht kan worden (Emla zalf). Dit werkt vaak heel goed en kan prikangst in de toekomst voorkomen. Overigens kunnen volwassenen ook om Elma vragen.

Hoe gaat het inbrengen in z’n werk?

Bekijk onderstaande video van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waarin uitgelegd wordt hoe het inbrengen van een infuus in z’n werk gaat.

Stappen

 1. Uw naam en geboortedatum wordt (nogmaals) gecontroleerd
 2. U krijgt uitleg wat de verpleegkundige gaat doen
 3. U wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor (hartfilmpje, bloedruk en zuurstofmeting)
 4. Er wordt een strakke band (stuwband) om uw arm gedaan om de bloedvaten beter zichtbaar te maken
 5. Op de plaats waar de infuusnaald ingebracht wordt, wordt de huid gedesinfecteerd
 6. De verpleegkundige geeft aan dat u de prik krijgt
 7. De infuusnaald wordt na het aanprikken van het bloedvat teruggetrokken en een plastic hoesje dat over de naald zit wordt uw bloedvat ingeschoven. Er blijft dus alleen een plastic hoesje in uw bloedvat achter. (zie onderstaande afbeelding)
 8. Het infuus wordt afgeplakt met een infuuspleister en het infuussysteem wordt gekoppeld aan de infuusnaald.
 9. De infuusvloeistof die aan het infuussysteem gekoppeld is, loopt nu uw bloedvat in, dit kan wat koud aanvoelen.
 10. U bent klaar voor de operatie
Flexibel plastic hoesje (canule) blijft in uw bloedvat

 

Infuussysteem dat aan infuusnaald wordt gekoppeld

 

Het uiteindelijke resultaat

Om een volledig beeld te krijgen is het ook goed om te weten wat er fout kan gaan bij het inbrengen van het infuus, hoewel dat weinig voorkomt.

Meest voorkomende fouten:

 • misprikken: de naald gaat door het bloedvat heen of de naald mist het bloedvat
 • bloedvat kan gaan ontsteken (als het infuus langer dan een dag moet blijven zitten)
 • infuus wordt per abuis in verkeerde arm ingebracht. (als er bijvoorbeeld aan dezelfde arm geopereerd moet worden)

Mocht u meer willen weten over het inbrengen van een infuus, vraag dit dan bij voorkeur aan de anesthesioloog tijdens het pre-operatieve gesprek in het ziekenhuis op de polikliniek.

Geef ook uw reactie

 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
(nog geen berichten)
Ik ben Martijn Lupke, verpleegkundige, anesthesiemedewerker en sedationist. Ik werk al sinds 1994 in de gezondheidszorg en vanaf 1999 op de operatiekamer bij de anesthesie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *