De operatiekamer

  • Anesthesie

    Op de operatiekamer aangekomen checken we nogmaals uw gegevens, dit noemen we de 'Timeout Procedure'. Als alle gegevens kloppen en iedereen is akkoord, dan begint de anesthesioloog samen met de anesthesiemedewerker met de anesthesie. Dit kan een ruggenprik (spinaal) of een algehele anesthesie zijn, al dan niet met een epidurale anesthesie. Tijdens de operatie wordt u continu in de gaten gehouden door de anesthesiemedewerker die naast of achter u zit en uw lichaamsfuncties controleert op de monitor. Wanneer de operatie bijna klaar is zorgt de anesthesiemedewerker er voor dat u weer wakker gaat worden (uitleiding) en alle lichaamsfunctie herstelt zijn. In het geval van een ruggenprik is dit uiteraard niet nodig. U wordt wakker op de operatiekamer of op de recovery, afhankelijk van hoe snel de narcosemiddelen uitgewerkt zijn. Lees alles over anesthesie onderaan deze pagina.
  • Chirurgie

    Wanneer u onder algehele anesthesie (narcose) bent, een ruggeprik of een lokale verdoving heeft gekregen, gaat het team van operatieassistenten en de chirurg aan de slag. Als eerste wordt u in de juiste houding op de operatietafel neergelegd, oftewel gepositioneerd. Wanneer u op de juiste wijze op de operatietafel ligt, krijgt u in veel gevallen een grote sticker op uw lichaam geplakt, de zogenaamde diathermieplaat. Diathermie is een vorm van elektrochirurgie, waarmee er hemostase (bloedstelping) tijdens chirurgische ingrepen kan worden verkregen. Het operatieteam kleedt zich steriel aan en vervolgens gaan we het operatiegebied desinfecteren oftewel poetsen, om de bacteriën op uw huid te doden. Nu zijn we klaar om af te dekken, dat wil zeggen het gebied rondom de operatieplek af te dekken met steriele doeken. Wanneer dit klaar is, kan de operatie beginnen. Hieronder kunt u de verschillende stappen van het chirurgische team uitgebreider lezen.
  • Sedatie

    Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt. Dit gebeurt door het toedienen van geneesmiddelen via een infuus in uw hand of arm. De sedatie zorgt ervoor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling als acceptabel ervaart. U ervaart minder angst, pijn of stress. De sedatie wordt uitgevoerd door de Sedatie Praktijk Specialist. Dit is een anesthesiemedewerker die speciaal hiervoor is opgeleid en werkt onder de verantwoordelijkheid van de anesthesioloog. Voor de sedatie gebruikt de Sedatie Praktijk Specialist twee soorten medicijnen: een slaapmiddel om het bewustzijn te verlagen en een pijnstiller om de pijn te bestrijden. U wordt slaperig en suf en u ervaart minder of geen pijn. Terwijl u slaapt, kunt u direct wakker gemaakt worden. Als de behandelend arts klaar is, stopt de toediening van de medicijnen. U wordt dan binnen 5 minuten weer wakker.
Operatie klaar…

Lekker uitslapen!

Naar de recovery