Antibiotica bij ongecompliceerde blindedarmontsteking vaak succesvol

Antibiotica bij ongecompliceerde blindedarmontsteking vaak succesvol

Ongeveer 60 procent van de patiënten met ongecompliceerde acute blindedarmontsteking die aanvankelijk werden behandeld met antibiotica, ondergingen ook in de vijf jaar daaropvolgend geen appendectomie (operatief verwijderen van de blindedarm)

Dat blijkt uit een follow-up van de zogeheten Appac-trial, door Paulina Salminen e.a., gepubliceerd in JAMA. In die trial werd nagegaan in hoeverre een antibioticabehandeling non-inferieur is aan een operatie. 273 geïncludeerde patiënten kregen een appendectomie; 257 patiënten werden behandeld met antibiotica. 100 patiënten van die laatste groep moesten in de vijf jaar daarna alsnog worden geopereerd van wie 70 in het eerste jaar, zo blijkt nu. Dat maakt de behandeling met antibiotica tot een haalbare optie bij ongecompliceerde acute blindedarmontsteking, vinden de auteurs.

Dat vindt ook commentator Edward Livingston in dezelfde editie van JAMA. Hij roept in herinnering dat er aanvankelijk veel kritiek was op de uitkomsten van de Appac-trial: zo zouden de uitkomsten niet voldoen aan de vooraf gespecificeerde non-inferioriteitsmarge, waren de operaties alle open en dus niet laparoscopisch, waren de gebruikte antibiotica van het type ‘breedspectrum’, en was het de vraag wat er op de langere termijn met de niet-geopereerde patiënten zou gebeuren. Die vraag is nu – althans voor wat een periode van 5 jaar betreft – dus beantwoord. Belangrijk vindt Livingston dat er zich onder de patiënten die uitsluitend antibiotica kregen geen zware complicaties hebben voorgedaan die te wijten zouden kunnen zijn aan uitstel van operatie. Wel is nog onderzoek nodig naar de beste antibioticakuur. Al met al, vindt Livingston, hebben patiënten met acute, ongecompliceerde blindedarmontsteking nu dus de keuze tussen een operatie of een medicamenteuze aanpak met een betrekkelijk grote kans op succes.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze berichten? Schrijf u dan nu in voor onze email-notificaties

Loading

Ik ben Martijn Lupke, verpleegkundige, anesthesiemedewerker en sedationist. Ik werk al sinds 1994 in de gezondheidszorg en vanaf 1999 op de operatiekamer bij de anesthesie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *