Anesthesiemedewerker

Wie denkt aan een carrière in een ziekenhuis, denkt al gauw aan artsen en verpleegkundigen, maar je kan ook solliciteren als anesthesiemedewerker.

Een operatie is altijd en voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Het onder narcose gaan kan een beangstigende ervaring zijn. Als anesthesiemedewerker zorg je er, samen met de anesthesist, voor dat dit zo goed mogelijk verloopt. Je hebt de zorg voor de patiënt vanaf het moment dat deze onder lokale of algehele anesthesie wordt gebracht tot en met het ontwaken in de uitslaapkamer. Tijdens de operatie bewaak je de patiënt zorgvuldig en in overleg met de anesthesist zorg je ervoor dat de patiënt geen hinder ondervindt van de operatie of ingreep. Tijdens je werk maak je gebruik van apparatuur, observeer je voortdurend de reacties van de patiënt en voer je diverse controles uit.

Naast een gedegen kennis van de technische aspecten van het vak is de omgang met de patiënt een belangrijk onderdeel van het werk. Opereren is ook teamwork. Als anesthesiemedewerker ben je lid van het chirurgisch en anesthesiologisch team. Een goede samenwerking met alle leden van dit team is van essentieel belang voor het succesvol uitvoeren van operaties. Is dit wat je zoekt dan is deze opleiding iets voor jou.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe een werkdag van een anesthesiemedewerker eruitziet

Wat doe je als anesthesiemedewerker?

Als anesthesiemedewerker werk je op de operatiekamer (OK), de holding (voorbereidingsruimte) en de recovery (uitslaapkamer). Je werkt altijd onder begeleiding van een anesthesioloog.

Voordat een operatie start, controleer je alle apparatuur en help je de anesthesioloog bij het in slaap brengen van de patiënt. Dat heet onder narcose gaan. Als patiënten een volledige narcose hebben gekregen, kunnen ze daarna niet meer praten. Dan is het van belang dat je ze vooraf goed begeleidt, zodat ze rustig de operatie in gaan.

Vaak hoeft een patiënt niet helemaal onder narcose, maar wordt er alleen een deel van het lichaam verdoofd, bijvoorbeeld door middel van een ruggenprik. Dit heet regionale anesthesie. Dan kun je tijdens de operatie met de patiënt praten. Je stelt ze dan gerust en vertelt wat er gebeurt.

Tijdens de operatie controleer je steeds hoe het met de patiënt gaat en of de anesthesie (verdoving) nog werkt. Dat doe je door goed naar de patiënt te kijken, maar ook door de apparatuur waarop de patiënt aangesloten is nauwlettend in de gaten te houden. Als anesthesiemedewerker reageer je direct als er iets in de situatie van de patiënt verandert, bijvoorbeeld als je ziet dat de patiënt pijn heeft. Je moet daarom nauwkeurig en geconcentreerd kunnen werken. Na de operatie help je de anesthesioloog en begeleid je de patiënt bij het wakker worden.

Hoe is het patiëntencontact?

Als anesthesiemedewerker heb je veel contact met patiënten: je haalt ze op bij de holding, zit gedurende de hele operatie bij ze en brengt ze na de operatie naar de uitslaapkamer. Je kunt jezelf dus zien als de begeleider van de patiënt. Veel patiënten zijn zenuwachtig voor een operatie, daarom is het belangrijk dat jij ze rustig vertelt wat er gaat gebeuren en ze zoveel mogelijk geruststelt.

De opleiding

Je kunt op 3 manieren anesthesiemedewerker worden:

 • De CZO inservice opleiding anesthesiemedewerker

Hierbij kom je in dienst van een ziekenhuis (met direct salaris), waarbij je het praktische deel van de opleiding in dat ziekenhuis volgt en het theoretische deel in het opleidingscentrum dat aangesloten is bij jouw ziekenhuis. Deze opleiding is op hbo-niveau. Als je de opleiding hebt afgerond, heb je een diploma op NLQF-niveau 6 op zak op. Dit diploma staat niet gelijk aan een bachelordiploma, maar is wel een geldig en erkend diploma voor het vakgebied. Voor deze opleiding moet je dus solliciteren bij een algemeen of academisch ziekenhuis.

 • Bachelor Medische Hulpverlening

De vierjarige Hbo opleiding legt in de eerste twee jaar een gemeenschappelijke brede basis met onder andere theorie en praktische vaardigheden van anatomie, (patho)fysiologie, farmacologie, communicatie en verpleegkundige handelingen. In de opleiding komen de CanMEDS competenties uitgebreid aan de orde. Hierdoor is de Bachelor Medisch Hulpverlener opgeleid in onder andere:

 • vakinhoudelijk handelen
 • communicatie
 • maatschappelijk handelen
 • samenwerken
 • organisatie
 • kennis en wetenschap
 • professionaliteit

De Bachelor Medisch Hulpverlener beschikt over een brede medische basiskennis waarbij de kern telkens is het diagnosticeren en bewaken van de gezondheidstoestand van de patiënt en therapeutisch handelen. In de laatste twee jaar van de opleiding kiest de student een afstudeerrichting uit een van de verschillende keuzemogelijkheden (spoedeisende hulp, ambulancezorg, anesthesie, operatieve zorg en cardio-diagnostiek) en loopt zijn of haar stages in het werkveld van deze afstudeerrichting. In 2012 is ook de Hogeschool Rotterdam gestart met de Bacheloropleiding Medisch Hulpverlening. Kijk voor meer informatie op de website van de beroepsvereniging.

 • HBO-VT

In deze variant van de opleiding tot anesthesiemedewerker worden studenten van de HBO-V de mogelijkheid om in vier jaar tijd twee diploma’s te halen. Je wordt opgeleid tot verpleegkundige op bachelorniveau en vanaf het derde studiejaar ga je je ook specialiseren als anesthesiemedewerker. Klik hier voor meer informatie van de Fontys Hogeschool.

Toelatingseisen

 • havo/vwo-diploma (voorkeur profiel natuur & gezondheid of natuur & techniek), of
 • mbo-niveau 4 diploma (inservice)

Duur opleiding

Inservice opleiding: 3 jaar

Bachelor Medische Hulpverlening: 4 jaar

HBO-VT: 4 jaar (2 diploma’s)

Wat ga ik verdienen? (alleen bij inservice opleiding)

Je start de opleiding met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 4 tot 7 maanden. Tijdens de BVP ga je naar school en werk je nog niet in het ziekenhuis. Je ontvangt dan maandelijks een zakgeldvergoeding.

Na de BVP ontvang je een leerling-salaris:

Praktijkjaar Bruto per maand*
1 € 1.270
2 € 1.420
3 € 1.611
4 € 1.792

*op basis van 36 uur

Wanneer je 22 jaar of ouder bent, wordt dit leerling salaris aangevuld tot het minimumloon.

Let op: Als je al een relevante opleiding in de zorg hebt afgerond, kan het zijn dat je vanaf de BVP hoger ingeschaald wordt. Vraag naar de exacte voorwaarden bij het ziekenhuis waar je wilt solliciteren.

Ga je na je opleiding aan de slag als gediplomeerd anesthesiemedewerker, dan word je ingeschaald in salarisschaal 55 van de CAO Ziekenhuizen.

Je startsalaris is dan € 2.665 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog. Het maximumsalaris in deze functie is € 3.917 bruto per maand.

Op de bovenstaande bedragen zijn CAO wijzigingen voorbehouden.

Doorgroeimogelijkheden

Wil je je ontwikkelen? Dat kan in 3 richtingen:

 1. Specialiseren: als je minimaal 2 jaar werkervaring hebt, kun je bijvoorbeeld de masteropleiding Physician Assistant gaan volgen of sedatiepraktijkspecialist.
 2. Verbreden: dan ga je ook buiten de operatiekamer aan de slag. Als je extra lessen volgt, kun je bijvoorbeeld op poliklinieken aan kleine ingrepen werken, of kun je je bezighouden met pijnbestrijding na een operatie of chronische pijnbehandeling.
 3. Verder leren: bijvoorbeeld voor werkbegeleider voor de anesthesie, of juist een vervolgopleiding in een andere richting, zoals verpleegkundige.

Kijk voor meer informatie op: www.volgjehart.nl en www.nvam.nl/opleiding

Zoek naar een opleidingscentrum bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over de opleiding?